על חנונים מסוגננים
היום בערב הולך להיות “מהפך” בתוכנית היפה והחנון ומאחר וזו תוכנית הריאליטי היחידה בערך שאני עוקב אחריה כרגע, החלטתי לכתוב פוסט פילוסופי קטן על המהפך הזה. בתוכנית הערב החנונים עומדים להפוך מ”מאותגרים חברתית יתר על המידה” ל – “מיני דוגמנים במיטב האופנה העכשווית”. ואני תוהה למה…
יש הגיון בכך שאנשים שעוברים תוכנית ריאליטי יחזרו שונים. אחרי הכל הם נמצאים עם אנשים מסוג אחר שבד”כ הם לא היו מתחברים איתם למשך זמן ארוך יחסית ומערכות היחסים שנוצרות שם כמו החוויות השונות יכולות לשנות את הגישה לחיים. השאלה היא מדוע לא לתת לזה לקרות בצורה טבעית? בכך שמחייבים את ה”חנונים” לבצע את ה”מהפך” הזה כאילו אונסים עליהם אישיות שאינה שלהם.
מה שמפריע במהפך הזה, מעבר לחוסר הטבעיות שבו, זו העובדה שזה מהפך מצד אחד בלבד. בעוד החיצוניות של החנונים משתנה דרסטית, הפנימיות של היפות לא עוברת את אותה רמה של שינוי. אין ספק שזה בעייתי לשנות את הפנימיות של האדם או להצליח להפוך חבורה של כסילות לנשים מלומדות זו משימה בלתי אפשרית (במיוחד בתוכנית טלוויזיה), אך הרושם המתקבל מהפעולה הזאת הוא שלהיות יפה וטפשה זה יותר טוב מלהיות חכם ומאותגר חברתית. אני לא מאמין שזה המסר התוכנית מתכוונת להעביר אבל זה המסר שעובר כאן.
הטלוויזיה עצמה היא מעין מעוז של רדידות שמקדש את היופי והחיצוניות. הרי זה ברור וידוע מגישה נאה עם ציצים גדולים תמיד תהיה עדיפה על מגישה שטוחה בעלת אותם כישורים. כאשר לא מדובר בחדשות, אנשים אוהבים לראות על המרקע דברים שעושים להם נעים ו”היפה והחנון” לא שונה מכל שאר תוכניות הבידור.
אנשים תמיד יעדיפו לצפות בבנות לבושות ביקיני בבריכה. אנשים יעדיפו לראות “מכוערים” הופכים ליפים ולדעת שגם להם עצמם יש סיכוי. היפה והחנון, כמו רוב תוכניות הבידור מטפחת את הקשר בין היופי להצלחה שמועיל כל כך לעולם הבידור ומושך אליו מאות ואלפי אנשים חדשים שרוצים להיות חלק מהזוהר.
לסיכום: הערב אני אצפה בעוד דוגמה לאופן שבו הטלוויזיה מרדדת את האופי והחוכמה ומטפחת את האסטתיקה והיופי. למה אני אצפה? כי כשאני צופה בתוכנית בידור אני לא באמת מצפה ממנה לשום דבר אחר. וחוץ מזה, אני הולך להנות לראות את החנונים סובלים.. כזה אני, סדיסט
(ערוץ 10, יום ד` 21:00)
moriarty 20 בAugust 2008
אהמ… אולי… מזוכיסט?
רמז רמז…
moriarty 20 בAugust 2008
ועוד משהו
זכורה לי תגובה נבואית של איש חכם, בכתובת:<br>http://www.tapuz.co.il/Blog/viewentry.asp?EntryId=1295220 <br><br>בלי להזכיר שמות.<br>ויפה שעה אחת קודם.
ללא שם 20 בAugust 2008
טראש מצוין,לא לקחת את זה בקלות אה:)
ע ל ו מ ה 20 בAugust 2008
מודה מראש שמעולם לא צפיתי בסדרה הזו
אבל הייתי מכורה לגמרי לסדרת ריאליטי שווה באמת שנקראה “מתחילות מחדש”. שם חיו בבית שש נשים שזקוקות למהפך בחייהן, ובליווי צמוד של שתי מאמנות אישיות ופסיכולוג, הן עברו טיפול ארוך (שבועות וחודשים) והשיגו שינוי אמיתי בחייהן. הצפייה בסדרה היתה מאלפת, ומאפשרת הקשה גם לחיי הפרטיים. בסופו של כל מהפך כזה – כלומר ביום בו הוכרז ה-graduation של אחת המשתתפות – היא היתה עוברת “מהפך” בסגנון המקובל, כלומר עם יועצת אופנה, שינוי תספורת, וכו`. ההגדרה היתה “להראות כלפי חוץ את השינוי שהושג מבפנים”.<br>אז אני דווקא לא מרגישה שלהעביר חנונים (איזשהם, כי לא ראיתי את התוכנית, כאמור) מהפך שכזה, זה בהכרח רדוד. יכולה להעיד על עצמי, שעשיתי בחיי את המהפך הזה בלי תוכניות ריאליטי ולאורך שנים. החלק האופנתי הוא לא פשוט. כל מיני תובנות אתה יכול להשיג בעצמך, בקצב שלך. אבל להיכנס בבגדי חנונים לחנות אופנתית, זה לא פשוט. וזה מחסום. אז אם מישהו לוקח אותם ומראה להם מה מתאים ואיך אפשר להיראות, הוא בהחלט נותן להם כלי שאולי רצו אותו, ולא יכלו להשיגו.<br><br>אני לא יודעת אם היפות בתוכנית צריכות להפוך לחכמות. לא יודעת אם זה אפשרי. אני רק יכולה לנחש (טוב, לקוות), שהמשפגש הזה מכיר לשני הצדדים את הצד השני, ובכך הופך את כולם לקצת יותר בוגרים, לבעלי פרספקטיבה קצת יותר רחבה. ואולי גם ההגיגים שלך הם חלק מהרווח החברתי.<br><br>אם תוך כדי גם משפילים אותם וגורמים להם נזק? זו כנראה הסיבה שמראש בחרתי שלא לצפות…
ביקורט 20 בAugust 2008
לא הייתי קורא לזה נבואי…
אולי עתידנות המתבססת על מיע מוקדם מארצות הניכר P-:
ביקורט 20 בAugust 2008
דווקא לוקח בקלילות. ובדה שצפיתי 🙂
ביקורט 20 בAugust 2008
לא ממש משפילים או גורמים נזק
אבל התחושה היא שלמרות שמנסים להציג אחרת, נעשה כאן נסיון לשינוי אמיתי רק בצד אחד. אבל כמו שאמרתי, שינוי חברתי הוא הרבה יותר פשוט משינוי לימודי.
moriarty 20 בAugust 2008
ניחוש מושכל?
בלי להזכיר שמות.